Halloween

drie fabels over schoenen die je niet moet geloven

Vandaag vieren we Halloween! Een dag vol griezeligheid, waarbij we de akeligste figuren uit onze fantasie naar boven halen, huiveringwekkende taferelen voor de geest roepen en spookachtige fabels laten voortleven.

Zulke volksverhalen zijn vaak in de loop der jaren ontstaan en werden van persoon tot persoon doorverteld.  Daardoor zijn ze vaak ook zo veranderd, dat het onduidelijk is hoeveel er nog over is van het oorspronkelijke verhaal, en niemand kan zeggen wat nu waarheid of fictie is.

Ook over schoenen bestaan enkele fabels. Maar wees gerust: je moet niet alles geloven wat je leest of hoort. Wij helpen alvast enkele van de hardnekkigste schoenmythes uit de wereld:

Plat is beter.

Vaak wordt beweerd dat platte schoenen beter zijn voor je lichaam. Maak je echter geen zorgen als je graag hoge hakken draagt. Steeds plat lopen, is ook niet ideaal. Wat is dan wel goed? In de eerste plaats voldoende afwisseling. Hoge hakken vormen hoe dan ook een belasting voor je knieën en rug, maar als je ze slechts af en toe draagt, heeft dit veel minder impact op je lichaam. Daarnaast vermijd je best ook extremen: urenlang op torenhoge naaldhakken lopen is niet goed, maar langdurig op steunloze espadrilles lopen is dat evenmin. Een ideale hoogte is een hakje van 2 tot 3 centimeter. Met die hoogte kunnen de gewrichten in je voeten nog voldoende plooien en blijft de belasting voor je gewrichten erg beperkt.

Schoenen zetten nog een beetje uit.

Van jeansbroeken is algemeen geweten dat je best een iets strakkere maat koopt omdat de jeansstof bij het dragen vaak nog een beetje uitrekt. Bij schoenen is dit niet zo. Maat 39 is en blijft maat 39. Hoe komt het dan dat je favoriete pumps na een tijdje zo ruim zitten? Dat heeft te maken met het bovenwerk. Vooral ledermaterialen hebben de neiging om zich naar de voet te vormen, en zeker bij open modellen zoals pumps merk je dat. Net daarom werkt Gabor in zijn collecties vaak met stretchmaterialen, elastiek rondom en verstelbare gespen of velcro’s.

Schoenen kan je op ieder moment van de dag kopen.

Hoe graag we ook schoenen willen kopen, toch moet je aandacht hebben voor het tijdstip waarop je ze koopt. In de loop van de dag zwellen je voeten namelijk steeds een beetje op. Je koopt schoenen dus best ’s namiddags. Zo vermijd je dat een schoen die ’s ochtends nauw aansluit, ‘s namiddags begint te knellen.  Het is daarom ook belangrijk om de breedte van je voet te respecteren. Voor ruimere voeten biedt Gabor bijvoorbeeld G-breedtes en H-breedtes . Optisch zie je niet dat deze modellen meer ruimte bieden, maar het draagcomfort is buitengewoon goed.