Gabor biker boots witte zolen

Hoe onderhoud ik lichte schoenzolen?

Witte of andere lichte zolen, de meningen erover zijn verdeeld. Neem bijvoorbeeld een zwarte sneaker met witte zool. De ene vindt dat prima, terwijl de andere dat contrast toch net iets te groot vindt en liever kiest voor een donkere zool.

Feit is: dit najaar zijn lichte zolen een onmiskenbare trend. Niet alleen lichte zolen, maar lichte tinten in het algemeen bepalen voor een groot deel het modebeeld dit najaar. We spreken van ‘winterwitte tinten’. Daarmee duiden we een waaier aan witachtige tinten aan, waaronder écru, beige en crème. Die kleuren zien we dus ook terugkeren in de zool. Heel mooi aan de voet, maar hoe hou je die zolen netjes in een herfst- of winterseizoen, wanneer het veel regent (of misschien zelfs sneeuwt) en je zolen makkelijk vuil worden? Hier zijn alvast enkele tips.

Strepen en vlekken verwijder je met een zoolgommetje

Om je zolen schoon te houden, bestaan er speciale zoolgommetjes. Die gommetjes zijn niet zo geschikt voor grof vuil, maar wel voor strepen of hardnekkige vlekken op de zool. Denk maar aan typische strepen door bijvoorbeeld de koppeling van je auto in te drukken of door met je bureaustoel tegen je hiel aan te rollen. Zulke strepen kan je met een zoolgommetje snel verwijderen. 

Oldscool water en zeep blijven efficiënt

De klassieke reinigingsmethode met water en zeep blijft ook een efficiënte manier om je witte of lichte zolen weer als nieuw te doen stralen. Er bestaan speciale schoenshampoos, waarmee je je favoriete paar in no time weer schoonmaakt. Soms lees je ook dat tandpasta of afwasmiddel wonderen doen, maar deze vermijd je beter omdat ze de zool (of je schoen op zich) kunnen beschadigen. Je brengt de shampoo aan met een vochtig doekje of sponsje, en schrobt zachtjes rondom de zool. Wees voorzichtig dat je het bovenmateriaal niet beschadigt. Neem nadien het schuim weg met een vochtig doekje en laat even drogen.

Voorkomen is beter dan genezen

Is je zool gereinigd? Behandel hem dan met een water- en vuilafstotende spray. Die zorgt ervoor dat je zolen minder snel vuil opnemen. Je zolen blijven daardoor langer schoon, en vlekken zal je makkelijker weer kunnen verwijderen. Herhaling is daarbij belangrijk. Om de maand je zolen opnieuw behandelen is zeker geen overbodige luxe.

Back to black

Wil je geen gedoe met het reinigen van zolen? Ook al zijn ze een modethema, niemand zegt dat je een witte of lichte zool hoeft te nemen. Donkere zolen zijn een basiszool en daardoor steeds sterk aanwezig in de najaarscollecties – en ze bezorgen je alleszins minder poetswerk.