40 jaar Eurag

Dit wist je nog niet over Eurag Shoes

Velen kennen ons team als het gezicht van het merk Gabor, maar Eurag Shoes is veel meer dan dat. De laatste jaren hebben we dan ook hard gewerkt om de identiteit van Eurag Shoes als bedrijf op zich in de kijker te zetten en ons verhaal te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat Eurag Shoes dit jaar veertig kaarsjes mag uitblazen? Een verjaardag die we binnenkort zeker en vast gaan vieren!

Hieronder ontdek je nog meer weetjes over Eurag Shoes. Wist je dat …

… Eurag Shoes aanvankelijk herenschoenen vertegenwoordigde?

Vandaag zijn de damesschoenen van het merk Gabor onze 'hoofdmotor', maar dat was lang niet altijd zo. Aanvankelijk vertegenwoordigden we namelijk herenschoenen. Pas in 1988, tien jaar na de oprichting van Eurag Shoes, hebben we het merk Gabor in portfolio genomen en hebben we ons toegespitst op damesschoenen.

… Eurag Shoes mee bepaalt hoe de collectie van Gabor eruitziet?

Ieder seizoen nodigt Gabor de vertegenwoordigers van alle exportlanden uit voor een collectiepresentatie. Nadien kan iedere vertegenwoordiger zijn collectie lichtjes aanpassen door bijvoorbeeld extra kleuren aan te vragen. Eurag Shoes daarentegen wordt al enkele maanden voordien uitgenodigd, wanneer Gabor start met het ontwerpen van de collectie. Op dat moment kunnen we ideeën uitwisselen met de designers en suggesties doen over bepaalde trends, modellen, kleuren en materialen.

… de koffers die vroeger gebruikt werden om met de collectie op de baan te gaan, veertig jaar later nog steeds in gebruik zijn?

We zouden ze als museumstuk in onze showroom kunnen zetten: de collectiekoffers. Vroeger gebruikten we ze om met onze collecties van winkel naar winkel te rijden. Die tijden zijn gelukkig al lang voorbij, en we kunnen trots zijn op onze kantoren in Deurne en prachtige showroom in Brussel,  die overigens volledig vernieuwd werd. Toch gebruiken we de collectiekoffers veertig jaar later nog steeds, bijvoorbeeld wanneer we naar beurzen gaan. Ze zijn een mooie herinnering aan de beginperiode.

… de naam ‘Eurag’ eigenlijk een afkorting is?

De naam Eurag staat voor Europese agenturen. We werken dan ook uitsluitend met merken uit andere Europese landen: de helft van onze merken zijn Duits, twee zijn Spaans en eentje komt uit Nederland. De ‘Shoes’ in onze bedrijfsnaam heeft natuurlijk geen verklaring nodig.

… onze allereerste showroom op Trade Mart vijf keer kleiner was dan onze huidige showroom?

Op Trade Mart hebben we al sinds jaar en dag onze vaste stek in de Barcelona-gang. Op veertig jaar tijd hebben we daar wel een steeds grotere plek ingepalmd. We zijn begonnen met amper een vijfde van de oppervlakte die we nu ter beschikking hebben. Vorig seizoen konden we al een deel daarvan gebruiken, en vanaf dit seizoen zal onze vernieuwde ruimte volledig beschikbaar zijn.